Bas Veltenaar wint de Studentenstaalprijs 2023 met afstudeeronderzoek bij Iv!

Afstudeerder Bas Veltenaar heeft de Studentenstaalprijs 2023 in de wacht gesleept tijdens de jaarlijkse Staalbouwdag op 3 oktober. Bas ontwikkelde tijdens zijn afstudeerstage bij Iv een geautomatiseerde routine om zo optimaal en efficiënt mogelijk staalafmetingen voor grote constructies te bepalen. De begeleiding was in handen van Andries Kaptijn, specialist Mechanical bij Iv.  

Lovenswaardig werk 

De jury van de Studentenstaalprijs noemt de ontwikkelde methode van Bas ‘lovenswaardig werk’ dat ‘enorm bijdraagt aan de verduurzaming van onze leefomgeving’. Aanleiding voor deze opdracht is het gegeven dat staalconstructies voor transformatorplatforms steeds groter worden en dus meer gewicht krijgen. Daardoor is het nodig gewicht te besparen. Ook zodat bestaande schepen installaties kunnen blijven uitvoeren en het gewicht onder een bepaalde grens moet uitkomen. Dit kan door slank en slim te ontwerpen en faalmechanismen als knikken van een (dunne) verstijfde plaat uit te sluiten. En dat terwijl de eisen van zo’n platform zeer streng zijn.  

 

Door staalplaten als zogenaamde stressed skin (een ontwerp waar de wanden deel uitmaken van de dragende constructie) in te zetten, zijn grote gewichtsbesparingen te behalen. De jury is van mening dat het constructief toepassen van zo’n stressed skin-constructie inzicht vereist in complexe mechanica.  

 

Met het ontwikkelen van geautomatiseerde routines en meetsystematiek, worden aspecten als werking, kosten en veiligheid meegenomen en vindt er naast materiaal- ook een flinke tijdbesparing plaats. Verder vindt de jury het een pluspunt dat deze methode niet alleen toepasbaar is in de offshore energiesector, maar ook kan worden gebruikt voor andere, complexe staalconstructies.  

 

Iv is trots op het werk van Bas en blij met de waardering vanuit de kritische jury. We vinden het waardevol dat we, naast het bieden van slimme, technische oplossingen, hiermee kunnen bijdragen aan het versnellen van de energietransitie.