Drijvende windmolens ‘Gravity Base’

Het project

De vraag die bij Iv leefde, was of er nog ruimte was voor innovatie in de markt van drijvende windmolens. Uitgebreid onderzoek toonde aan dat het bedenken van een nieuw totaalconcept voor drijvende windturbines bijna niet haalbaar zou zijn vanwege het grote aantal ideeën dat al gepubliceerd is. Er werd besloten om te focussen op een vernieuwend concept voor grotere waterdiepten, wat resulteerde in een zelf-installerende windmolen met tendons (kabels) en een ‘gravity base’.

De uitdaging

De uitdaging was om een windturbine zelf-installerend te maken, gericht op grotere waterdiepten waar traditionele funderingsconstructies niet efficiënt zijn. Het ontwikkelen van het concept vereiste veel brainstormen, schetsen, ontwerpen en discussiëren binnen het team. Het proces van het maken van de patentaanvraag was ingewikkeld en vereiste veel nakijkwerk en samenwerking, maar het uiteindelijke verlenen van het patent werd gezien als een grote prestatie.

De impact

Het gepatenteerde concept is geschikt voor waterdiepten van ongeveer zeventig tot vijfhonderd meter en beidt een alternatief voor traditionele funderingsconstructies in de offshore windindustrie. Door de modulariteit van het concept kan het worden aangepast aan verschillende turbines en groottes, waardoor het potentieel heeft om breed toegepast te worden en een significante bijdrage te leveren aan de energietransitie.

Wil je meer weten over de mogelijkheden voor jouw vraagstuk?

Jaco, directeur Consult, gaat hier graag over met je in gesprek! Neem contact op via 088 943 3100 of stuur een bericht.

Stuur Jaco een bericht
Jaco van der Schans