Een nieuw gemaal en zes pompen voor de Afsluitdijk

Pompgemalen in aanbouw bij Afsluitdijk

Het project

De Afsluitdijk ondergaat na bijna negentig jaar een opknapbeurt. De dijk tussen het IJsselmeer en de Waddenzee wordt voorzien van een nieuw gemaal: een van de grootste van Europa. Iv heeft meegewerktaan het ontwerp van alle stalen onderdelen.

 

Het gemaal bestaat uit twee hypermoderne pompgroepen met elk drie gigantische pompen. Elk gemaal is uitgerust met pompschuiven, terugslagkleppen, koepels en krooshekken.  Terugslagkleppen spelen een cruciale rol in het beheersen van lekkages tijdens het openen en sluiten van de pompschuiven. Deze kleppen bestaan uit een frame met drie kleppen en een montageframe. Ze zijn hol van binnen om het onderwatergewicht te verlagen en zijn uitgerust met een rubberen fender om klapperende bewegingen te dempen.

De uitdaging

Naast de leeftijd van de dijk zelf, speelt klimaatverandering een belangrijke rol. De stijgende zeespiegel en frequenter voorkomende pieksituaties vereisen versterking van de dijk en sluizen, evenals een verhoogde waterafvoercapaciteit. De uitdaging is om een systeem te ontwerpen dat flexibel genoeg is om in te spelen op deze veranderende omstandigheden.

De impact

Het nieuwe pompsysteem op de Afsluitdijk zal een aanzienlijke impact hebben op het waterbeheer in de regio. Door de benadering van ‘spuien als het kan, pompen als het moet’, wordt de flexibiliteit van het peilbeheer vergroot.

Wil je meer weten over de mogelijkheden voor jouw vraagstuk?

Wouter, directeur Infra en tevens COO van Iv, gaat hier graag over met je in gesprek! Neem contact op via 088 943 3200 of stuur een bericht.

Stuur Wouter een bericht
Wouter van der Wiel