Detailontwerp voor London Eye

Het project

London Eye is een van de meest iconische bezienswaardigheden van Londen. Dit opmerkelijke stalen bouwwerk heeft een diameter van 120 meter, is 135 meter hoog, weegt 1700 ton en heeft 32 gesloten capsules. Iv verzorgde in opdracht van Hollandia het detailontwerp. Hoewel London Eye oorspronkelijk bedoeld was als een tijdelijk bouwwerk, is het uitgegroeid tot een permanent kenmerk van de Londense skyline.

De uitdaging

De unieke aard van de stalen constructie vroeg om een innovatieve technische aanpak. Aspecten zoals dynamica, vermoeiing en stabiliteit stonden centraal in het ontwerpproces. Architectonisch gezien heeft het reuzenrad de vorm van een fietswiel, waarbij transparantie wordt gecreëerd door middel van kabel- “spaken”. Met 32 glazen capsules voor elk 25 personen was het doel om 800 mensen tegelijkertijd van het uitzicht over Londen te laten genieten. Het hele project, van ontwerp tot opdracht, moest binnen één jaar worden voltooid. Iv nam de verantwoordelijkheid voor het structurele ontwerp en de montageberekeningen van dit uitzonderlijke stalen bouwwerk.

De impact

De impact van het London Eye gaat verder dan de constructie zelf. Sinds de opening in het jaar 2000 trekt London Eye jaarlijks miljoenen bezoekers. Het project was een uitdagend proces dat vereiste dat architecten, ontwerpers en aannemers hun vaardigheden en creativiteit bundelden. Uiteindelijk resulteerde dit in een lonend resultaat dat de stad Londen verrijkte met een van haar meest iconische monumenten. Bij de voltooiing was London Eye het hoogste reuzenrad ter wereld en behoudt het nog steeds de titel van het hoogste reuzenrad in Europa. London Eye blijft zo niet alleen een architectonische triomf, maar ook een onmisbaar onderdeel van de rijke culturele ervaring die Londen te bieden heeft.

Wil je meer weten over de mogelijkheden voor jouw vraagstuk?

Jaco, directeur Consult, gaat hier graag over met je in gesprek! Neem contact op via 088 943 3100 of stuur een bericht.

Stuur Jaco een bericht
Jaco van der Schans