HC1100: veilig, snel en efficiënt installeren op zee

Het project

Het Utrechtse bedrijf Seaqualize bouwt aan een indrukwekkende heave compensator, waarbij Iv het ontwerp mocht maken van het stalen gevaarte: de HC1100. Deze tool is bedoeld om de installatie van grote onderdelen voor offshore windparken veiliger, sneller en efficiënter te maken, door de deining door golven te compenseren.

De uitdaging

Het installeren van zware windmolenonderdelen op zee is een complexe taak vanwege de bewegingen van het schip en deining van de zee. Bij traditionele hijsmethodes is installatie slechts bij gunstige weersomstandigheden mogelijk. Seaqualize ontwikkelde de Heave Chief 1100 (HC1100), een innovatieve hijstool die objecten tot 1100 ton kan tillen en installeren bij een golfslag tot 3,5 meter.  

Iv heeft het ontwerp van alle mechanische onderdelen van de HC1100 gemaakt. Deze heave compensator wordt opgehangen aan een bestaande offshore kraan en compenseert de deining van het schip, waardoor het mogelijk is om zware onderdelen voor windmolenparken eenvoudiger te installeren. De HC1100 is in staat om een belasting van 1100 ton stil te houden ten opzichte van het bewegende schip, waardoor installatie onder hevigere weersomstandigheden mogelijk wordt.

De impact

De HC1100 biedt aanzienlijke voordelen voor de installatie van windmolenonderdelen op zee. Het maakt het mogelijk om gedurende een groter deel van het jaar offshore te werken, wat de versnelling van de energietransitie bevordert. De draadloze en efficiënte werking van de HC1100 draagt bij aan het verminderen van de downtime voor opladen en verbetert de algehele efficiëntie van het installatieproces.

Wil je meer weten over de mogelijkheden voor jouw vraagstuk?

Jaco, directeur Consult, gaat hier graag met je over in gesprek! Neem contact op via 088 943 3100 of stuur een bericht.

Stuur Jaco een bericht
Jaco van der Schans