Duizendknoopdepot Havenbedrijf Rotterdam groot succes

Het vier jaar geleden aangelegde Duizendknoopdepot in de haven van Rotterdam blijkt een groot succes. Met 7500 vrachtwagens werd toen 125.000 ton duizendknoop met grond en wortels gedeponeerd in een speciaal daarvoor aangelegde opslaglocatie van tien meter hoog aan de Coloradoweg op de Maasvlakte. Door dit in te pakken met speciaal doek, wilde Havenbedrijf Rotterdam de van origine Japanse plant verstikken. Het depot is nu geopend en onderzoek wijst uit dat dit gelukt is. Het  is dus vrij van Aziatische Duizendknoop. De grond kan worden hergebruikt en de locatie worden uitgegeven.

 

De Rotterdamse haven had vier jaar geleden ernstig te stellen met de Duizendknoop. Door de extreem sterke wortels, kan de plant schade veroorzaken aan gebouwen, wegen en is een bedreiging voor de biodiversiteit. Om de plant uit te roeien, doet sindsdien Iv namens Havenbedrijf Rotterdam onderzoek en proeven naar bestrijdingsmethodes. Dat gebeurt in overleg met de Wageningen University en Bureau Stadsnatuur. En met succes: de Duizendknoop komt steeds minder voor in de Rotterdamse haven. Kampte het Havenbedrijf vijf jaar geleden nog met 7,9 ha nu is dat er nog ongeveer 1! Als het gaat om de Duizendknoop heeft de haven momenteel het meest te duchten van de directe omgeving. Er wordt nog steeds te weinig gedaan aan het definitief verwijderen van de Duizendknoop.

 

Op verschillende locaties in het Rotterdamse havengebied zijn ingenieursbureau Iv en Bureau Stadsnatuur in opdracht van het Havenbedrijf nog actief met verschillende bestrijdingsmethodes. Met het succes van het Duizendknoopdepot zit het werk er voor beide partijen nog niet op. Op andere locaties lopen praktijkproeven met andere methodes. Dit omdat niet overal dezelfde werkwijze kan worden toegepast. De methodes lopen daarbij uiteen van besproeien met zout water tot  het onder zuurstofloze omstandigheden laten opvreten door bacteriën in de bodem. Het uiteindelijke doel is de haven duizendknoopvrij te krijgen en om te komen tot een staalkaart van bestrijdingswijzen voor de beheerders van het Havenbedrijf. Deze methodes kunnen op verschillende plekken effectief worden toegepast.

Wil je meer weten over de mogelijkheden voor jouw vraagstuk?

Wouter, directeur Infra en ook COO van Iv, gaat hier graag over met je in gesprek! Neem contact op via 088 943 3200 of stuur een bericht.

Stuur Wouter een bericht
Wouter van der Wiel