Prinses Elisabeth Eiland: het eerste energie-eiland ter wereld

Elisabeth energy island
Nederlands-Belgisch consortium gaat hoogspanningsstations ontwerpen en bouwen voor ’s werelds eerste energie-eiland

Het HSI Joint Venture, bestaand uit HSM Offshore Energy, Smulders en Iv, heeft de opdracht gekregen voor het Modular Offshore Grid 2 (MOG2) voor ’s werelds eerste kunstmatige energie-eiland voor de Belgische kust door transmissiesysteembeheerder Elia.

 

Het EPCIC-contract (Engineering, Procurement, Construction & Installation and Commissioning) omvat het verdere ontwerp en de bouw van 4 hoogspanningsstations (2 x 1050 megawatt, 2 x 700 megawatt), een faciliteitenmodule en een garage.

 

Het ontwerp, dat ook de ontwikkeling van de lay-out en het 3D-model van alle MOG2-transmissie-assets op het energie-eiland omvat, zal uitgevoerd worden vanuit het Iv-kantoor in Papendrecht. Voor de prefabricatie zal Smulders zijn Belgische vestigingen gebruiken en HSM zijn faciliteiten in Schiedam. De eindassemblage van de modules zal plaatsvinden op de HSM Offshore Energy-werf in Schiedam en op de Smulders-werf in Vlissingen.

Eerste energie-eiland ter wereld

Prinses Elisabeth Eiland zal het eerste kunstmatige energie-eiland ter wereld zijn dat zowel gelijkstroom (HVDC) als wisselstroom (HVAC) combineert. De hoogspanningsinfrastructuur op het eiland zal de exportkabels van de windparken in de Prinses Elisabeth-zone bundelen en tegelijkertijd een hub worden voor toekomstige connectoren met buurlanden. Het energie-eiland zal ook natuur-inclusief worden gebouwd om biodiversiteit rond het energie-eiland te bevorderen. Dit project is cruciaal voor de aansluiting van de toekomstige offshore windparken van België op het nationale net en ondersteunt daarmee de inzet van het land om de capaciteit van hernieuwbare energie te vergroten.

 

Het energie-eiland zal zich ongeveer 45 kilometer uit de kust bevinden en ongeveer 12 hectare groot zijn. Het gebied dat beschikbaar is voor de installatie van de elektrische infrastructuur is ongeveer 6 hectare. Het kunstmatige eiland zal zich bevinden binnen de Prinses Elisabeth-windzone.

Tijdlijn

De bouw van de hoogspanningsstations begint in mei 2025 en de installatie op het eiland zal plaatsvinden vanaf 2027. De bouw duurt tot het eerste kwartaal van 2029. Elia streeft ernaar de installaties gereed te hebben om zo de eerste offshore parken in 2030 te verwelkomen.

Wil je meer weten over de mogelijkheden voor jouw vraagstuk?

Fedor, directeur Offshore & Energie en tevens COO van Iv, gaat hier graag over met je in gesprek! Neem contact op via 088 943 3300 of stuur een bericht.

Stuur Fedor een bericht
Fedor van Veen