Komst ontstoffingsinstallatie grote verduurzamingsstap

Op het terrein van Tata Steel in IJmuiden zijn de eerste, grote onderdelen van de nieuwe ontstoffingsinstallatie die naast de Pelletfabriek (PEFA) komt, gearriveerd. De grote glimmende buisdelen met een diameter van 6 meter en een totale lengte van 140 meter, zijn onderdeel van de nieuwe milieu-installatie van het staalbedrijf. De bouw is inmiddels in volle gang. Samen met een nieuwe DeNox-installatie moet deze installatie (ontstoffer) zorgen voor een reductie van 80 procent van de uitstoot van zware metalen, lood en stof bij de PEFA ten opzichte van 2019. Iv heeft de basic en detail engineering voor het OSBL-deel (het gebied buiten het productieonderdeel) van het project voor haar rekening genomen: de integratie van het geheel, inclusief ondersteuning tijdens voorbereidende werkzaamheden van het verbindend leidingwerk en het structural en civiele deel.

 

De komst van deze hightech ontstoffingsinstallatie is een grote stap voor Tata Steel. Het staalbedrijf werkt momenteel hard aan haar doelstelling om schoon, groen en circulair staal te gaan produceren. Een primair onderdeel hiervan is het verminderen van de impact voor de leefomgeving.

Verbeterprogramma’s

Iv helpt momenteel mee aan twee verbeterprogramma’s van Tata: Roadmap Plus en de komst van een nieuwe DRP (Direct Reduce Plant). De milieu-installatie bij de PEFA is één van de grootste stappen in het Roadmap Plus-verbeterprogramma, wat het alleen al door zijn indrukwekkende omvang (circa 170 meter lang, 45 meter breed en 110 meter op het hoogste punt) letterlijk onderbouwt. Het is de bedoeling dat de nieuwe ontstoffingsinstallatie nog dit jaar in gebruik wordt genomen om daarmee zo snel mogelijk de impact op de leefomgeving te verminderen.

 

Iv heeft een grote rol binnen deze twee verbeterprogramma’s en heeft samen met Tata de ontwerpen ontwikkeld en uitgewerkt voor de milieu-installatie. De ontstoffingsinstallatie werkt vanaf 2025 samen met de DeNox-installatie. De ontstoffer bestaat uit maar liefst 6.000 filterzakken van 10 meter lang, wat overeenkomt met 60 kilometer filterdoek. In de PEFA worden ronde bolletjes (pellets) uit ijzererts vervaardigd. Deze pellets zijn een belangrijke grondstof voor de productie van ruwijzer. Bij het hele productieproces komt naast koolstofdioxide (CO2) ook veel stikstof (N2) vrij.

Stikstofuitstoot terugdringen

Ook de stikstoofuitstoot (NOx) moet flink worden gereduceerd. De ontstoffingsinstallatie wordt rechtstreeks aan de PEFA gekoppeld en vangt door ‘wassen’ en ‘scrubben’ een groot deel van de zware metalen, rookgassen en stoffen af. De DeNox-installatie moet vooral de stikstofuitstoot verminderen en zorgt ervoor dat het water uit de ontstoffingsinstallatie naar een waterzuivering wordt getransporteerd.

 

Net als Tata zelf is Iv trots op deze grote ontwikkeling bij Nederlands belangrijkste staalproducent. Rick de Jong, programmadirecteur bij Iv: “Ook in de komende jaren wil Iv een nadrukkelijke rol spelen in de enorme verduurzamingsopgave van Tata. Zowel als het gaat om haalbaarheidsstudies als om de detailengineering. Iv voert al sinds 1949 projecten uit voor de toenmalige Koninklijke Hoogovens, nu Tata. Of het nu gaat om grote, complexe engineeringsprojecten of om het oplossen van kleinere vraagstukken: beiden zijn vaak net zo belangrijk in de complete keten. Tata wil en moet vergroenen en daar helpen wij graag bij.”

 

Momenteel is deze opgave is niet alleen groot, maar ook bijzonder complex en uitdagend. Rick: “Zelf zie ik niet snel een probleem, ik pak het graag aan als een uitdaging. We zien het als kansen om het verschil te kunnen maken voor onze wereld. Nu en in de toekomst. Alleen als je fouten weet te herstellen, kom je ergens. Voor ons is het voornaamste dat we alert zijn en dat we keuzes blijven maken waar anderen mee verder kunnen. We moeten kritisch zijn en oplossingen bedenken die écht impact maken.’’

Wil je meer weten over deze ontwikkeling?

Rick gaat hier graag over met je in gesprek. Neem contact op via
088 943 3000 of stuur een bericht.

Stuur Rick een bericht
Rick de Jong