De Rotating Towers

Het project

Een toren waarvan alle etages 360 graden kunnen draaien rondom een betonnen kern, ofwel: een rotating tower. Dat klinkt bijna als science fiction. Iv en partner Bosch Rexroth hebben hier een constructief ontwerp voor gemaakt. Het concept van de rotating tower was bedoeld als locatie om in te wonen, werken en recreëren. Een roterend gebouw verandert continu van vorm, waardoor het silhouet van de toren voortdurend anders zal zijn. Elke draaiende verdieping in het gebouw bevat één of meer appartementen, hotelkamers of kantoorruimten. Alle voorzieningen die gebruikelijk zijn in een luxe gebouw zijn op elke verdiepingsvloer aanwezig.

De uitdaging

De rotating tower is een bijzondere constructie. Alle etages moeten vrij kunnen bewegen zonder afzonderlijke entiteiten te worden. De rotatie wordt per afzonderlijke etage geregeld. Het gebouw bestaat uit een ronde, verticale betonnen kern, waaraan op elk niveau geprefabriceerde modules worden bevestigd. Deze modules vormen samen een draaiende verdieping. De kern bevat liften, trappenhuizen en technische ruimten. De bevestiging, lagering en aandrijving van de draaiende vloeren aan de centrale kern vormden de hoofduitdaging voor Iv. De vloeren moeten draaien zonder de menselijke perceptiedrempel voor bewegingen te overschrijden, of anders gesteld: men mag niet merken dat men in beweging is. Iv heeft ook de overgang van de stilstaande kern naar de draaiende vloer ontworpen. Uitdagingen hierbij waren: beklemminggevaar, toevoer van schoon water, afvoer van vuil water, energie en communicatieverbindingen. Hier zijn slimme oplossingen voor gevonden in het ontwerp.

 

De impact

De constructie van de toren is innovatief voor een project van deze omvang. Hoewel het concept niet in de praktijk is gerealiseerd, was het in eerste instantie de bedoeling om de toren in verschillende delen te bouwen en die op locatie samen te voegen. Dit zorgt niet alleen voor een hogere kwaliteit van het product, maar verkort de bouwtijd ook aanzienlijk.

Wil je meer weten over de mogelijkheden voor jouw vraagstuk?

Jaco, directeur Consult, gaat hier graag over met je in gesprek! Neem contact op via 088 943 3100 of stuur een bericht.

Stuur Jaco een bericht
Jaco van der Schans