Hoe maak je een ontwerp voor een installatie die verhoogde zwaartekracht nabootst? In het kader van Horizon 2020 hebben verschillende Europese organisaties de krachten gebundeld om onderzoek te doen naar de effecten van gewijzigde zwaartekracht. Aan dit project werkten onder andere universiteiten, de ESA, de maakindustrie en gespecialiseerde ruimtevaartarchitecten mee. Iv werd gevraagd om een ontwerp te maken voor een enorme draaiende installatie. Eén van deze concepten zie je hier.
Met snelheden tot 140 km/u, cabines onder een hoek van 45 graden en variërende g-krachten, moest het ontwerp innovatieve oplossingen bieden voor veiligheid, comfort, energieverbruik en toegang. De essentie van de installatie is dat alles om een centrale as draait. Deze cabines, die functioneren als ruimtevaartuigen, laboratoria of medische onderzoeksruimtes, worden op een afwijkende plaats aan de rotor bevestigd en onder een hoek van 45 graden geplaatst, wat overeenkomt met ongeveer 1,4 keer de zwaartekracht. De installatie werd overdekt en geconditioneerd, met speciale aandacht voor betrouwbaarheid en noodscenario’s. Hulpvoertuigen en verplaatsbare toegangssystemen waren nodig om veilige instap mogelijk te maken en het ontwerp zo gebruiksvriendelijk en veilig mogelijk te maken.
Langdurig verblijf in de ruimte versnelt het verouderingsproces door het gebrek aan zwaartekracht. De hypothese is dat verhoogde zwaartekracht het tegenovergestelde effect kan hebben, waardoor mensen jonger en gezonder blijven. Verhoogde zwaartekracht kan diverse positieve effecten hebben op o.a. het metabolisme en er kan bijvoorbeeld onderzoek naar diabetes gedaan worden. Sporters zouden er duurtraining in kunnen ondergaan. En zo zijn er nog meerdere toepassingen. Hoewel dit idee niet is gerealiseerd, biedt het waardevolle inzichten voor toekomstige ruimtevaartmissies en gezondheidstechnieken.
Jaco, directeur Consult, gaat hier graag over met je in gesprek! Neem contact op via 088 943 3100 of stuur een bericht.