In Diergaarde Blijdorp is het voormalige dakdierengebouw, een rijksmonument ontworpen door Sybold van Ravesteyn, getransformeerd tot het Geladaverblijf. Uniek in Nederland biedt dit buitenverblijf voor Gelada-apen maximale zichtbaarheid in een natuurlijke setting.
De hoofddraagconstructie bestaat uit twee grote stalen bogen tot 12,5 meter hoog en vijf kleinere bogen. Staalkabels houden de bogen op hun plaats, terwijl het nieuwe dak van het monumentale gebouw de balans behoudt.
Als rijksmonument moest het gebouw worden teruggebracht naar zijn oorspronkelijke staat, terwijl nieuwe inzichten op het gebied van dierenwelzijn en arbo-eisen werden geïntegreerd. De uitdaging lag in het verenigen van de veranderde eisen en wensen, met behoud van het monumentale karakter. Het herstel omvatte het wegwerken van onderhoudsachterstand, schadeherstel en het vergroten van de attractiewaarde, met behoud van de historische integriteit. De oplossing omvat stalen bogen, staalkabels en transparante netten die een open buitenruimte mogelijk maken en de natuurlijke habitat van de Gelada’s nabootsen.
Duurzaamheid stond centraal in het ontwerp van het Geladaverblijf. De bestaande monumentale constructie werd zoveel mogelijk behouden en daarbij bevat het ontwerp ook duurzame technologieën voor het monumentale gebouw zelf. Groene daken, warmtepompen en zonnecollectoren werden geïntegreerd om de energiehuishouding te optimaliseren, terwijl het open en monumentale karakter van het gebouw behouden bleef. Hierdoor zijn zowel de apen als het monumentale gebouw maximaal zichtbaar en hebben de apen de vrijheid om te doen en laten wat ze willen, zonder de mogelijkheid om te ontsnappen.
Jeroen, directeur Bouw, gaat hier graag over met je in gesprek! Neem contact op via 088 943 3500 of stuur een bericht.