Onderzoek levensduur 188 vaste stalen bruggen

Het project

Rijkswaterstaat heeft de combinatie Iv, Movares en ProClass opdracht gegeven voor een grootschalig onderzoek op het gebied van de levensduur van vaste stalen bruggen. Doel van het onderzoek is de prioritering vaststellen voor de renovatie en het onderhoud van de kunstwerken. Het onderzoek heeft een looptijd van tenminste 3 jaar en een omvang van 188 vaste stalen bruggen. Daarmee is het de grootste opdracht op dit gebied in het bestaan van Rijkswaterstaat.

De uitdaging

Veel vaste bruggen uit de jaren 50 en 60 naderen het einde van hun levensduur. Door de toename in het verkeer worden deze nu zwaarder belast. Het is daarom van essentieel belang om te bepalen of de bruggen moeten worden vervangen of gerenoveerd. Om dit omvangrijke programma goed te kunnen uitvoeren, is prioritering nodig welke bruggen voorrang vereisen. Reguliere inspecties zijn niet gericht op rekenkundig onderzoek en daarmee niet geschikt om de restlevensduur en sterkte te beoordelen. Rijkswaterstaat heeft daarom een speciale opdracht aanbesteed voor het uitvoeren van dit gespecialiseerde onderzoek voor alle vaste stalen bruggen, inclusief de opleggingen, voegovergangen en betondekken.

De impact

Het onderzoek naar de levensduur van vaste stalen bruggen zal bijdragen aan een beter begrip van de conditie van deze kunstwerken. Hierdoor kan Rijkswaterstaat effectiever prioriteiten stellen voor renovatie en onderhoud, wat uiteindelijk zal leiden tot een verbetering van de algehele veiligheid en betrouwbaarheid van de infrastructuur. Bovendien wordt hiermee voorkomen dat kunstwerken onnodig of voorbarig worden gerenoveerd of vervangen, wat veel materiaal, tijd en geld bespaard.

Wil je meer weten over de mogelijkheden voor jouw vraagstuk?

Wouter, directeur Infra en tevens COO van Iv, gaat hier graag over met je in gesprek! Neem contact op via 088 943 3200 of stuur een bericht.

Stuur Wouter een bericht
Wouter van der Wiel