Ostwind, Gennaker West & East

Het project

Het offshore hoogspanningsstation Ostwind 3 ligt ten noordoosten van het eiland Rügen, ongeveer 100 kilometer uit de kust van de Duitse stad Lubmin. Deze offshore windplatformen in de Duitse Oostzee zijn mede door Iv gerealiseerd om een enorme bijdrage te leveren aan de energietransitie.

 

De uitdaging

De integratie van grootschalige offshore energieopwekking in het elektriciteitsnetwerk vereiste een robuuste engineering en constructie. Iv-Offshore & Energy vormde een Joint Venture met HSM Offshore Energy en Iemants om de engineering, bouw en installatie van drie platformen in de Duitse Oostzee te realiseren. De projecten Ostwind 3, Gennaker OSS Zingst en OSS Darß, werden in nauwe samenwerking met de partners aangepakt. Iv was verantwoordelijk voor het ontwerp en de inkoop van componenten, terwijl HSM en Smulders zich richtten op de bouw. Gezamenlijk waren ze betrokken bij de commissioning, installatie en hook-up van de platforms.

De impact

Het Ostwind 3-project omvatte een offshore substation met een capaciteit van 300 MW, die voldoende groene energie kon leveren aan circa 260.000 huishoudens. Het Gennaker-project omvatte twee platformen met een totale geplande capaciteit van 900 MW. Deze projecten vertegenwoordigen een aanzienlijke stap in de energietransitie, waarbij duurzame offshore windenergie wordt geïntegreerd in het elektriciteitsnetwerk. Bovendien bevorderde de lokale bouw van deze platformen in Nederland de onafhankelijkheid van internationale leveringen en versterkte het de supply chain.

Wil je meer weten over de mogelijkheen voor jouw vraagstuk?

Fedor, directeur Offshore & Energy/Infra en tevens COO van Iv, gaat hier graag over met je in gesprek! Neem contact op via 088 943 3300 of stuur een bericht.

Stuur Fedor een bericht
Fedor van Veen