Strategisch assetmanagement Rijkswaterstaat

Strategisch assetmanagement Rijkswaterstaat

Het project

Iv leverde de afgelopen decennia op zowel strategisch, tactisch als operationeel vlak ondersteuning aan Rijkswaterstaat bij het (door)ontwikkelen en implementeren van risicogestuurd en datagedreven assetmanagement conform ISO 55000 en iAMPro.

De uitdaging

Rijkswaterstaat beheert, als uitvoerende agentschap van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, ongeveer 3.500 kilometer snelweg, 1.300 bruggen en viaducten, negentig sluizen en evenzoveel stuwen, zestig gemalen en 1.300 kilometer aan primaire waterkeringen, zoals dijken, dammen en stormvloedkeringen. Hiertoe beschikt Rijkswaterstaat over een grote, landelijke en wijdvertakte organisatie. De enorme uitdaging is het ontwikkelen en vooral implementeren van een robuuste en uniforme assetmanagementstrategie die in alle lagen en onderdelen van de organisatie consistent, praktisch en rechtmatig is uit te voeren.   

Iv ondersteunt Rijkswaterstaat hierin al vele jaren via onder andere:

  • Bedenken, uitwerken en implementeren van het RAMSSHE€P kader.
  • Ondersteunen bij het opstellen van onder meer de ‘Leidraad RAMS, sturen op prestaties van systemen’, de ‘Leidraad Risicogestuurd Beheer & Onderhoud conform de ProBO-werkwijze’, de ‘Handleiding opstellen Instandhoudingsplan (IHP)’ voor de natte lijninfrastructuur en het bestuursplan ‘Risicogestuurd Onderhoud’, waarin we de (inmiddels landelijk ingevoerde) instandhoudingsstrategie hebben beschreven voor alle typen fysieke assets in het Hoofdwegennet, Hoofvaarwegennet en het Hoofdwatersysteem.
  • Ontwikkelen van een methode en bijbehorend instrumentarium voor het optimaliseren van het onderhoud van oevers en bodems door aan de knoppen prestaties, risico’s en kosten te draaien. Uit deze ontwikkeling is ons DREAM® concept voortgekomen.
  • Ontwikkelen van het format voor objectrisicoanalyses (ORA’s).
  • Ontwikkelen van specialistische methoden, tools en handleidingen binnen de probabilistisch beheer en onderhoud (ProBO)-werkwijze, waaronder brandrisicoanalyse en het kwantificeren van de kansen op menselijk falen.
  • Opstellen van een risicogestuurd objectbeheerregime (OBR) voor dijken, dammen, duinen.
  • Opstellen van een “prestatiesturingsmodel” voor het Hoofdvaarwegennet.
  • Ontwikkelen van het integrale beoordelings- en ontwerpinstrumentarium (BOI) voor de ‘betrouwbaarheid sluiten’ van beweegbare kunstwerken.
  • Opstellen van vele RAMS-, LCC- en (object)risicoanalyses en prestatiegestuurde instandhoudingsplannen (P-IHP’s) m.b.v. RCMCost.
  • Uitvoeren van vele duizenden instandhoudingsinspecties en -adviezen, metingen en 3D-scans.
  • Uitgebreide evaluatie van 20 jaar probabilistisch beheer en onderhoud op de zes beweegbare stormvloedkeringen (Oosterscheldekering, Haringvlietsluizen, Maeslantkering, Hartelkering, Hollandsche IJsselkering en Ramspol), inclusief advies over het toekomstige beheer en onderhoud.

De impact

Rijkswaterstaat is als een van de weinige beheerders in staat bij het beheer en onderhoud kwantitatief en aantoonbaar te sturen op de prestaties, risico’s en kosten van zijn assets. Hiermee geldt Rijkswaterstaat internationaal als koploper op het gebied van risicogestuurd en datagedreven assetmanagement.

Wil je meer weten over de mogelijkheden voor jouw vraagstuk?

Arno, directeur Assetmanagement, gaat hier graag over met je in gesprek! Neem contact op via 088 943 3200 of stuur een bericht.

Stuur Arno een bericht
Arno Willems