Uitbreiding Universiteit Leiden in hartje Den Haag

Universiteitsgebouw Leiden

Het project

De Universiteit Leiden plant uitbreiding in Den Haag door het voormalige V&D-pand in het centrum te betrekken, waardoor de Haagse campus wordt vergroot. Iv is als onderaannemer binnen het bouwteam verantwoordelijk voor het (casco) technisch ontwerp en de upgrade daarvan naar een uitvoeringsgereed ontwerp in een BIM-omgeving.

De uitdaging

Een gedeelte van het voormalige V&D-pand is aangemerkt als Rijksmonument, wat beperkingen in bijvoorbeeld de sloop en inpasbaarheid van installaties met zich meebrengt. Daarnaast moet met het casco ontwerp rekening worden gehouden met het inbouwpakket van de universiteit. Denk aan het inpassen van wanden en specifieke AV-voorzieningen.

Omdat de bestemming verandert van een winkelpand naar een onderwijsgebouw, zullen er straks veel meer personen tegelijkertijd binnen het gebouw aanwezig zijn. Om hen van schone lucht te voorzien vergt dat forse aanpassingen en uitbreidingen van de bestaande ventilatiesystemen en brandveiligheidsvoorzieningen. Binnen het gebouw is daarmee sprake van kaalslag en een volledig nieuwe installatie.

De impact

De uitbreiding bevordert Den Haag als universiteitsstad, stimuleert de kenniseconomie en werkgelegenheid en trekt hoogopgeleide jongeren aan. Momenteel huisvest de Campus Den Haag 7000 studenten en 550 medewerkers, maar met de nieuwe locatie aan de Grote Marktstraat wordt verwacht dat dit zal toenemen tot 9000 studenten en 700 medewerkers.

Wil je meer weten over de mogelijkheden voor jouw vraagstuk?

Jeroen, directeur Bouw, gaat hier graag over met je in gesprek! Neem contact op via 088 943 3500 of stuur een bericht.

Stuur Jeroen een bericht
Jeroen Pahud de Mortanges