Conceptontwerp elektrische onderzeeboot

Nevesbu conceptontwerp elektrische onderzeeboot

Het project

Kunnen onderzeeboten in de toekomst volledig op batterijen werken? Nevesbu onderzoekt de haalbaarheid van volledig elektrische onderzeeboten. Met moderne batterijtechnologie lijkt dit mogelijk te zijn, maar er zijn uitdagingen.

De uitdaging

Hoewel lokale tot middellange afstandsmissies al haalbaar zijn, moeten de risico’s van batterijbranden en explosies door het gebruik van lithium-gebaseerde batterijen worden aangepakt. De studie van Nevesbu omvat simulaties met een conceptontwerp om de mogelijkheden van batterijaandrijving te testen. De implementatie van een volledig door batterijen aangedreven systeem zou voordelen bieden, zoals onafhankelijke voortstuwing en verminderde detecteerbaarheid. Het project vereist echter ook aandacht voor de veiligheid van lithium-gebaseerde batterijen en de aanpak van potentiële brand- en explosierisico’s. 

De impact

Een succesvolle ontwikkeling van volledig elektrische onderzeeboten zou belangrijke voordelen kunnen opleveren, zoals verbeterde geheimhouding en verminderde operationele complexiteit. Dit zou vooral gunstig zijn voor marines die hun onderzeeboten voor thuislandverdediging inzetten. De overgang zou echter gepaard gaan met zowel positieve als negatieve gevolgen voor veiligheid en betrouwbaarheid. 

Wil je meer weten over Nevesbu's expertise?

Bart, algemeen directeur Nevesbu, gaat hier graag over met je in gesprek! Neem contact op via 088 943 3400 of stuur een bericht. 

Stuur Bart een bericht
Bart van Rijssen, algemeen directeur Nevesbu