De Kwekerij in Utrecht

De Kwekerij Utrecht

Het project

De vraag naar betaalbare huisvesting voor studenten leidde tot de aankoop van het voormalige KPN-terrein in Utrecht door Stichting Studentenhuisvesting (SSH). De SSH streeft naar toegankelijke en betaalbare huisvesting in de nabijheid van het bijhorende onderwijs. De Kwekerij zal in de komende jaren transformeren tot een levendig en groen gebied met veel woningen en andere faciliteiten.

De uitdaging

Het constructief ontwerp van Iv moest zorgen voor genoeg stabiliteit, maar ook ruimte om een open indeling te kunnen creëren voor de commerciële functies op de begane grond. Essentieel in dit project zijn de dragende kopwanden, samen met de middenwand en dwarswand, die in combinatie met de liftkern zorgen voor de stabiliteit van het gebouw. Op de begane grond worden de wanden opgevangen op betonnen muurdammen, zodat de ruimte openblijft.

De impact

In de 6 slanke, kleurrijke gebouwen bevinden zich in totaal 244 starterswoningen, wat bijdraagt aan het verminderen van het tekort aan starters- en studentenwoningen in Utrecht. Daarbij zijn er horecavoorzieningen, kantoorruimtes, fietsenstallingen en parkeergelegenheden. De stedenbouwkundige structuur legt dus de nadruk op verbinding, zowel ruimtelijk als maatschappelijk. Het thema ‘groen en gezond’ staat ook centraal, en duurzaamheid is een leidend principe. Enkele duurzame initiatieven zijn: lokale energieopwekking, zonnepanelen, groene daken, plekken voor elektrische deelauto’s en hergebruik van de voormalige atoombunker als waterberging.

Wil je meer weten over de mogelijkheden voor jouw vraagstuk?

Jeroen, directeur Bouw, gaat hier graag over met je in gesprek! Neem contact op via 088 943 3500 of stuur een bericht.

Stuur Jeroen een bericht
Jeroen Pahud de Mortanges