Digitale Twins

Het project

Iv zet in op het integreren van Building Information Modelling (BIM) en het principe ‘digital twins’; het creëren van digitale replica’s van fysieke constructies, zoals bruggen, sluizen, en containerkranen, waarmee real-time monitoring en analyse mogelijk wordt. Door het koppelen van BIM-gegevens met real-time operationele data, wil Iv de levenscyclus van constructies beter beheren en onderhouden. Dit omvat het gebruik van slimme sensoren en geavanceerde software voor het verzamelen en visualiseren van data, gericht op het verbeteren van de duurzaamheid en veiligheid van infrastructurele werken.

De uitdaging

De integratie van BIM met digital twins binnen de engineeringpraktijk brengt specifieke uitdagingen met zich mee, waaronder de nauwkeurigheid en consistentie van de data die nodig is om betrouwbare digitale tweelingen te creëren. Geavanceerde dataverzamelingstechnieken en -tools moeten in staat zijn om complexe, dynamische omgevingen nauwkeurig te modelleren. Een andere uitdaging ligt in het waarborgen van een optimale samenwerking tussen verschillende systemen en platformen, zodat data naadloos kan worden uitgewisseld en geïntegreerd. Daarnaast is de schaalbaarheid van digital twins in de praktijk een punt van aandacht, gezien de complexiteit en de diversiteit van infrastructurele projecten.

De impact

Deze aanpak maakt een zeer hoog en gedetailleerd niveau van inzicht en controle mogelijk over de levenscyclus van constructies. Door real-time monitoring kunnen potentiële problemen vroegtijdig worden geïdentificeerd en aangepakt, wat de veiligheid en betrouwbaarheid van infrastructurele werken aanzienlijk verhoogt. Daarnaast biedt deze methode mogelijkheden voor duurzamere bouw door het optimaliseren van het gebruik van materialen.

Wil je meer weten over onze dienstverlening of projecten?

Wouter gaat hier graag over met je in gesprek! Neem contact op via 088 943 3200 of stuur een bericht.

Stuur Wouter een bericht
Wouter van der Wiel