HVDC offshore platform DolWin Alpha

Het project

Op zo’n 60 kilometer voor de Duitse kust in de Noordzee staat het DolWin Alpha-platform; een offshore 800 MW-HVDC-omvormingsinstallatie die wisselstroom omvormt naar gelijkstroom om offshore windparken met elkaar te verbinden. Het DolWin Alpha-platform moest een robuuste oplossing bieden voor het verbinden van offshore windparken met het elektriciteitsnetwerk op het vasteland.

De uitdaging

De uitdaging van dit project lag in het efficiënt omzetten van wisselstroom naar gelijkstroom voor langeafstandsoverdracht zonder energieverlies. Iv nam de complexe technische taak op zich om het ontwerp van het DolWin Alpha-platform te realiseren. Samen met hoofdaannemers Siemens en Heerema Fabrication Groep werd een gedetailleerd ontwerp opgesteld voor het platform en de noodzakelijke faciliteiten. Dit omvatte de omzetting van 155 kV-wisselstroom naar 320 kV-gelijkstroom, evenals de integratie van beveiligings- en controlemechanismen.

De impact

Het platform maakt de efficiënte overdracht van elektriciteit mogelijk van offshore windparken naar het vasteland, wat bijdraagt aan de vergroting van de duurzame energiecapaciteit. Dit versterkt de positie van offshore windenergie als een betrouwbare en schone bron van energie, terwijl het de overgang naar hernieuwbare energiebronnen bevordert en bijdraagt aan de vermindering van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen.

Technische data

Afmetingen
Topside: 62 x 43,3 x 40m (exclusief helikopterdek)

Jacket: 45 x 42 x 44m

 

Gewicht

Topside: 11,000 mT

Jacket: 4,000 mT       

 

Waterdiepte: 27m

Accommodatie: 24 personen

Input: 8 kabels van 155 kV AC

Output: 2 x 320 kV DC

Doorvoer: 800 MW

Stroomopwekking: 2 x 3050 kV A/ 10 kV Diesel

Wil je meer weten over de mogelijkheden voor jouw vraagstuk?

Fedor, directeur Offshore & Energy/Infra en tevens COO van Iv, gaat hier graag over met je in gesprek! Neem contact op via 088 943 3300 of stuur een bericht.

Stuur Fedor een bericht
Fedor van Veen