Kunstmatige intelligentie voor boomherkenning

Scanauto

Het project

Bomen zijn essentieel voor hittebestendige steden. Ze slaan CO2 op, houden water vast als het hard regent en de riolen vollopen en ze vangen ook fijnstof op. Iv gebruikt de 3D-scanauto als een van de tools om beheerders te adviseren over het onderhoud en beheer van het areaal. De 3D-scanauto is uitgerust met geavanceerd equipment dat de omgeving veilig, snel en uiterst nauwkeurig in kaart brengt. Zo kan de scanauto ook worden ingezet om snel informatie in te winnen over de bomen in een gebied.

 

Met gebruik van specifieke software van TreeTracker kunnen bomen automatisch worden herkend in de puntenwolk (de meetgegevens van de scanauto), inclusief hun exacte locatie, hoogte, stamdiameter en kruindiameter. Dankzij mobile data en deep learning algoritmes worden deze gegevens volledig automatisch gedetecteerd, wat waardevolle inzichten biedt in de ecologische en economische waarde van bomen.

De uitdaging

Hoewel digitalisering veel mogelijkheden biedt, brengt het ook uitdagingen met zich mee op het gebied van het verwerken van enorme hoeveelheden data en de efficiënte omzetting ervan naar bruikbare informatie. Eén dag scannen en foto’s maken levert al snel ruim twee terabyte aan ruwe data, die vervolgens bewerkt moet worden om de gewenste informatie te verkrijgen. Aanvankelijk duurde het proces om de ruwe data te verwerken tot een opgeschoonde puntenwolk tenminste vier dagen. Door slimme automatisering van de processen en het toepassen van kunstmatige intelligentie kan dit proces aanzienlijk worden versneld.

De impact

De 3D-scanauto maakt in een kort tijdsbestek een zeer nauwkeurige digitale kopie van de werkelijkheid. Uit de scandata (puntenwolk), de 360° foto’s en de HR-foto’s kunnen beheerders gemakkelijk relevante informatie ophalen voor beheer- en onderhoudsdoeleinden. Slimme automatisering en toepassing van kunstmatige intelligentie zorgen ervoor dat beheerders betere keuzes kunnen maken in het ontwerp en beheer van hittebestendige steden.

Wil je meer weten over de mogelijkheden voor jouw vraagstuk?

Wouter, directeur Infra en tevens COO van Iv, gaat hier graag over met je in gesprek! Neem contact op via 088 943 3200 of stuur een bericht.

Stuur Wouter een bericht
Wouter van der Wiel