Sociale woningbouwproject ‘Malieklos’

Het project

Het Malieklos is een sloop-nieuwbouwproject in de Slaghekbuurt van Rotterdam-Zuid, voortgekomen uit de behoefte aan verbetering van de stadswijken. Dit sociale woningbouwproject in Hillesluis omvat een woonblok dat vernoemd is naar de twee aangrenzende straten. De nieuwe woningen in het Malieklos zijn niet alleen een vervanging maar ook een upgrade, met een focus op duurzaamheid en energie-efficiëntie. Het project demonstreert niet alleen een stedenbouwkundige vernieuwing maar ook een duurzame benadering om te voldoen aan moderne woningbehoeften in Rotterdam-Zuid.

De uitdaging

De gesloopte woningen waren bouwkundig gezien aan vervanging toe en kampten onder andere met funderingsproblemen. Iv heeft voor dit nieuwbouwproject het installatieadvies en de bouwfysica verzorgd tot definitief ontwerp niveau. Uiteindelijk heeft het project niet alleen de Rotterdamse Architectuurprijs van 2022 gewonnen, maar staat het ook vermeld in het Jaarboek 2022/2023 Architectuur in Nederland. De jury ziet in Malieklos het onomstotelijke bewijs dat de beperkte budgetten die horen bij sociale woningbouw geen belemmering hoeven te zijn voor het realiseren van hoogwaardige architectuur.

De impact

In totaal zijn er 51 appartementen, 2 beneden-bovenwoningen en 31 nieuwe eengezinswoningen met een tuin gerealiseerd. De nieuwe woningen zijn energiezuinig en gasloos gebouwd, en zonnepanelen op de daken zorgen voor een lagere energierekening. Daarnaast wordt regenwater opgevangen in tuinen en op groene daken in het binnengebied. Naast duurzaamheid biedt het Malieklos-project ook sociale meerwaarde. Ouderen ervaren rust in hun woning en woonwijk, terwijl het stadsleven en voorzieningen dichtbij zijn. Het buurthuis, toegankelijk voor iedereen, fungeert als ontmoetingsplek voor gezellig samenzijn, koffie, beweging, workshops en creatieve activiteiten, versterkend voor de sociale cohesie binnen de gemeenschap.

Wil je meer weten over de mogelijkheden voor jouw vraagstuk?

Jeroen, directeur Bouw, gaat hier graag over met je in gesprek! Neem contact op via 088 943 3500 of stuur een bericht.

Stuur Jeroen een bericht
Jeroen Pahud de Mortanges