Missiesysteemintegratie KRI Usman Harun

Werkzaamheden modernisering marineschip KRI Usman Harun

Het project

De KRI Usman-Harun is een van de Indonesische Bung Tomo-klasse multirole lichte fregatten. Het fregat is bijna 20 jaar oud, maar is pas ongeveer 6 jaar in actieve Indonesische dienst. Omdat de missiesystemen verouderd zijn, zal het fregat een volledige modernisering van alle missiesystemen ondergaan.

De uitdaging

PT Len Industri (hoofdaannemer en systeemintegrator voor dit midlife moderniseringsprogramma) heeft Nevesbu gecontracteerd voor de integratie van de platformsystemen. Als Platform Systems Integrator is Nevesbu verantwoordelijk voor alle engineering die nodig is om state-of-the-art missiesystemen in het fregat te integreren. Nevesbu zal de scheepsconstructies, de utiliteitssystemen van het platform, de funderingen, de kabeltracés en de ruimte-indelingen ontwerpen of aanpassen in overeenstemming met de vereisten. Aan het begin van het project heeft Nevesbu in Indonesië een uitgebreid onderzoek aan boord uitgevoerd. Omdat er weinig (as-built) informatie van het fregat beschikbaar was, heeft Nevesbu de huidige situatie aan boord vastgelegd met behulp van een 3D-laserscanner. De output van de 3D-laserscanner is een puntenwolk van de lay-out van het fregat, die kan worden geïmporteerd in de 3D-modelleringssoftware van Nevesbu.

De impact

Met de output van de 3D-laserscanner weet Nevesbu precies waar de systemen die vervangen moeten worden zich bevinden en wat er aan het schip moet worden aangepast om integratie van de nieuwe systemen mogelijk te maken. De modernisering zal ervoor zorgen dat de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van gevechtsmanagement en sensoren worden geïnstalleerd om het missieprofiel van het schip te vervullen met optimale prestaties op zee en de levensduur aanzienlijk te verlengen.

Wil je meer weten over Nevesbu's expertise?

Bart, algemeen directeur Nevesbu, gaat hier graag over met je in gesprek! Neem contact op via 088 943 3400 of stuur een bericht. 

Bart van Rijssen, algemeen directeur Nevesbu