Monopile Remover

Het project

De komende jaren moeten honderden olie- en gasplatformen en verouderde windparken op de Noordzee worden ontmanteld of hergebruikt. Iv heeft een gepatenteerde techniek ontwikkeld voor het sneller verwijderen van monopiles (funderingsbuizen) van windparken en offshore olie- en gasplatformen uit de Noordzee.

De uitdaging

Op dit moment worden palen afgezaagd of doorgesneden, waarbij een deel in de bodem achterblijft. De trektechniek die Iv heeft ontwikkeld, kan de paal in zijn geheel verwijderen. De Monopile Remover is een speciaal hulpstuk voor aan een kraan, dat zo is gevormd dat het optimale grip krijgt op elke gladde paal. Hierdoor kan de kraan de paal zo uit de bodem trekken. De crux van deze innovatie zit hem in het speciale hulpstuk van de kraan. Dat knijpt en brengt twee deuken in de monopile aan, door op twee hoogtes in de stalen paal te knijpen. Dat levert een bult in het profiel van de paal op, waar de kraan met hetzelfde hulpstuk goede grip op de verder gladde paal verkrijgt. Hierdoor worden de verticale krachten goed overgedragen en kan de kraan een paal zo uit de bodem trekken.

De impact

De monopile-grijpermethode zorgt voor een efficiënte en stille ontmanteling van offshore platformen in de Noordzee, waardoor ruimte vrijkomt voor verdere ontwikkeling van groene energie. Het unieke vermogen om monopiles volledig uit zee te halen en ze te hergebruiken vermindert het gebruik van nieuwe grondstoffen en restanten in de zee. Dit draagt actief bij aan een beter klimaat en biedt een directe oplossing voor belangrijke milieukwesties. Daarnaast is er bij deze techniek nagenoeg geen geluidsoverlast voor het dierenleven in zee. De methode is niet alleen toepasbaar in de Noordzee, maar wereldwijd, waardoor het een universele techniek is die overal ter wereld kan worden ingezet.

Wil je meer weten over de mogelijkheden voor jouw vraagstuk?

Jaco, directeur Consult, gaat hier graag over met je in gesprek! Neem contact op via 088 943 3100 of stuur een bericht.

Stuur Jaco een bericht
Jaco van der Schans