Ontwerp en levensduurverlenging dak en kapconstructie Johan Cruijff ArenA

Johan Cruijff ArenA

Het project

De Amsterdam ArenA (nu Johan Cruijff ArenA) opende in 1996 de deuren. Het werd daarmee het grootste voetbalstadion van Nederland. Het bijzondere aan het stadion is dat het voorzien is van een beweegbare dakconstructie. Iv verzorgde het ontwerp, inclusief detailberekeningen en werktekeningen, van de kapconstructie en voerde later ook nog een restlevensduuranalyse uit op de aandrijfcomponenten van de constructie.

De uitdaging

Tijdens het ontwerp van de kapconstructie is rekening gehouden met het snel kunnen openen en sluiten van het dak, bijvoorbeeld bij slecht weer. Met afmetingen van 71 bij 107 meter is dat behoorlijk complex. De grote constructie sluit ondanks de grote afmetingen binnen 15 minuten. Daarbij is rekening gehouden met een beperkt aantal sluitingen. Het dak is echter veel vaker open en dicht gegaan, waardoor Iv onlangs is ingeschakeld om een restlevensduuranalyse uit te voeren. Hierbij is – in een relatief kort tijdsbestek vanwege het beschikbaar moeten zijn van het stadion voor evenementen – geadviseerd om verschillende componenten zoals de remmen, versnellingsbakken en aandrijfmotoren te vervangen.

De impact

Met de restlevensduuranalyse voldoet het dak van de Johan Cruijff ArenA weer voor langere tijd aan de gestelde normen en eisen, waarmee naast voetbalwedstrijden ook andere evenementen zoals concerten van wereldwijd bekende artiesten in het stadion kunnen plaatsvinden.

Johan Cruijff ArenA

Wil je meer weten over de mogelijkheden voor jouw vraagstuk?

Jaco, directeur Consult, gaat hier graag over met je in gesprek! Neem contact op via 088 943 3100 of stuur een bericht.

Stuur Jaco een bericht
Jaco van der Schans