PHAReB: Een tijdsbesparende tool voor het berekenen van bezwijkgedrag

Model van de sterkte van de drukhuid van een onderzeeboot

Het project

Nevesbu is bezig met de ontwikkeling van een baanbrekende tool, genaamd Pressure Hull Analysis on a Reliability Base (PHAReB), die bedoeld is om het berekenen van bezwijkgedrag van onderzeeboten efficiënter te maken. Dit project richt zich op het bieden van een snellere en betrouwbare manier voor commandanten en ontwerpers om de risico’s te beoordelen wanneer een onderzeeboot voorbij de operationele duikdiepte gaat.

De uitdaging

De huidige methoden voor het berekenen van de risico’s van bezwijkgedrag in onderzeeboten zijn gebaseerd op numerieke simulaties, die tijdrovend en rekenintensief zijn. De uitdaging voor Nevesbu was om een formule te ontwikkelen die dezelfde nauwkeurige informatie kan leveren, maar in een aanzienlijk kortere tijd en met minder belasting voor computervermogen. Dit vereist een innovatieve benadering, waarbij geavanceerde simulatietechnieken zoals de Response Surface Methode of Monte-Carlosimulatie worden gebruikt.

De impact

Met de introductie van PHAReB zet Nevesbu een belangrijke stap in het verbeteren van de efficiëntie van veiligheidsberekeningen voor onderzeeboten. Deze nieuwe tool zal het mogelijk maken voor commandanten en ontwerpers om sneller en met meer vertrouwen beslissingen te nemen over de operationele grenzen van onderzeeboten. De verminderde rekentijd en het beperkte vereiste computervermogen maken PHAReB tot een kosteneffectieve en toegankelijke oplossing, wat bijdraagt aan zowel de veiligheid als de operationele capaciteiten van onderzeeboten.

Wil je meer weten over Nevesbu's expertise?

Bart, algemeen directeur Nevesbu, gaat hier graag over met je in gesprek! Neem contact op via 088 943 3400 of stuur een bericht. 

Bart van Rijssen, algemeen directeur Nevesbu