Proefbelasten kademuren

Het project

Het project ‘Proefbelasting Kademuren’ in Amsterdam, geïnitieerd door de gemeente Amsterdam, is gericht op het analyseren en testen van de structurele integriteit van de kademuren in het Amstelkwartier II. Het doel is om een betrouwbaar rekenmodel te ontwikkelen dat inzicht biedt in de constructieve staat van deze op houten palen gebouwde kademuren. Dit is belangrijk voor het behoud en onderhoud van Amsterdams erfgoed en infrastructuur.

De uitdaging

De uitdaging ligt in het ontwikkelen van een rekenmodel dat de huidige staat van de kademuren weergeeft. Dit model moet afwijken van standaardnormen om specifiek aan de Amsterdamse situatie te voldoen. Een combinatie van intensief duikonderzoek en analyse van historisch materiaal, speelt een sleutelrol in het verzamelen van essentiële data en zo de basis voor het model. Dit onderzoek is gericht op het nauwkeurig beoordelen van de constructieve veiligheid en het vaststellen van de restlevensduur van de kademuren, om zo overbodige afkeuringen en onnodige reparaties te voorkomen.

De impact

Het project zal een aanzienlijke impact hebben op het toekomstige beheer en onderhoud van de Amsterdamse kademuren. Door de implementatie van een specifiek en realistisch rekenmodel, in combinatie met geavanceerde sensor- en meettechnieken, kan de gemeente Amsterdam efficiënter en doelgerichter onderhoudswerkzaamheden plannen. Dit leidt tot een duurzamer beheer, minimaliseert overlast voor inwoners, en ondersteunt de programmatische aanpak voor het vernieuwen van bruggen en kademuren. De ontwikkeling van het rekenmodel en de inzet van geavanceerde sensortechnologie zullen leiden tot een meer doelgerichte aanpak van onderhoudswerkzaamheden, waardoor de historische kademuren van Amsterdam voor toekomstige generaties behouden blijven. Met dit project zet Amsterdam een belangrijke stap in de richting van een betrouwbare en wetenschappelijk onderbouwde beheerstrategie voor haar kademuren, een vitaal onderdeel van het Amsterdamse stadsbeeld.

Wil je meer weten over de mogelijkheden voor jouw vraagstuk?

Wouter, , directeur Infra en tevens COO van Iv, gaat hier graag over met je in gesprek! Neem contact op via 088 943 3200 of stuur een bericht.

Stuur Wouter een bericht
Wouter van der Wiel