Upgrade- en vermoeiingsanalyses lemniscaatkranen

Lemniscaat kranen

Het project

Voor een overslagbedrijf heeft Iv upgrade- en vermoeiingsanalyses uitgevoerd om de staat van lemniscaatkranen in kaart te brengen. Aanleiding is dat de kranen zijn berekend voor het tillen van 26 ton in de grijper, maar is in zijn bestaan zwaarder belast dan dat. Ook zijn metingen verricht om versnellingen van kraanbewegingen en schommelingen van het ponton te berekenen. Op basis van al deze gegevens heeft Iv advies uitgebracht over de upgrade van het hijsvermogen, de restlevensduur en de daarbij horende aanpassingen aan de lemniscaatkranen.

De uitdaging

Lemniscaatkranen hebben een aantal bijzondere eigenschappen. Zo is hij altijd in evenwicht door het contragewicht. Helt de kraan naar voren, dan gaat de kont naar achteren en vice versa. Daarnaast wordt de lemniscaatkraan ingezet op een drijvend platform, zoals een ponton, waardoor hij op veel locaties in te zetten is. De kraan beschikt over meer scharnierpunten en onderdelen dan andere kranen, wat het rekenwerk complex maakt.

De impact

Door het uitvoeren van verschillende berekeningen en analysis heeft Iv de opdrachtgever van gedegen advies voorzien als het gaat om levensduurverlening van de kranen, waardoor ze voor langere tijd mee kunnen.

Wil je meer weten over de mogelijkheden voor jouw vraagstuk?

Jaco, directeur Consult, gaat hier graag over met je in gesprek! Neem contact op via 088 943 3100 of stuur een bericht.

Stuur Jaco een bericht
Jaco van der Schans