Met het uitvoeren van een proefbelasting kan een bestaande (en soms oude) brug, waarvan de (vereiste/gewenste mate van) constructieve veiligheid niet meer met een herberekening kan worden aangetoond, in de praktijk toch vaak veilig worden verklaard.
Bij oudere bruggen ontbreken vaak ontwerp- en bouwgegevens, waardoor deze op locatie moet worden ingewonnen. Onderzoek en inspecties leveren echter niet altijd met de gewenste zekerheid de opbouw en staat van de constructie. Deze onzekerheden leiden bij herberekeningen onvermijdelijk tot conservatieve aannames en daardoor vaak tot een onderschatting van de draagkracht van de brug: een kunstwerk ‘stuk rekenen’ is geen kunst! Bruggen worden hierdoor helaas onnodig vervangen, wat resulteert in kapitaalvernietiging en onnodige milieubelasting.
Een proefbelasting maakt een einde aan die onzekerheden en onderschattingen en haalt wél het uiterste uit de constructie. Daarmee doen we recht aan het feit dat veel oudere bruggen robuust zijn ontworpen en goed zijn gebouwd: koester de kunstwerken!
Proefbasten van bruggen werd alleen in uitzonderlingsgevallen uitgevoerd, omdat er speciaal en duur materieel voor nodig was. Iv heeft echter meerdere proefbelastingsmethoden ontwikkeld op basis van materiaal wat veel (ook kleinere, lokale) aannemers standaard in huis hebben. Dit zorgt ervoor dat proefbelasten op veel grotere schaal kan worden toegepast. Deze pragmatische, kosteneffectieve en gecontroleerde manier van proefbelasten heeft zijn waarde dan ook inmiddels bewezen: Iv heeft met deze methode inmiddels diverse proefbelastingen succesvol uitgevoerd (bijvoorbeeld voor de gemeentes Schipluiden, Leidschendam, Waddinxveen, Den Bosch en Amsterdam), waarbij telkens bleek dat de betreffende brug toch over voldoende restcapaciteit beschikte waar dat met een herberekening niet zondermeer kon worden aangetoond.
Deze door Iv ontwikkelde methode en de ervaringen met de toepassingen zijn basis geweest voor een CROW-publicatie ‘Proefbelasten’ waar ook o.a. TNO, TU Delft, RWS, ProRail, decentrale overheden en enkele ingenieursbureaus aan hebben bijgedragen. Hiermee is deze toegankelijke methode van proefbelasten voor iedereen beschikbaar en kunnen we in de grote renovatie- en vervangingsopgave veel kostenbesparing realiseren!
Recent lichtte Wouter van der Wiel, directeur Infra bij Iv, in de Cobouw podcast Doorzagen één en ander nog wat verder toe.
Overige relevante artikelen over het proefbelasten van bruggen lees je hier:
In Nederland ligt zo’n 347 miljard euro aan infrastructuur, grotendeels gebouwd na de Tweede Wereldoorlog met een verwachte levensduur van 60 tot 80 jaar. Door intensiever gebruik zijn veel bruggen, sluizen, kades en tunnels aan het einde van hun levensduur. De komende 75 jaar is 260 miljard euro nodig voor renovatie en vernieuwing, met kosten die snel zullen stijgen. Maar is deze uitgave echt noodzakelijk, of kunnen we de kosten spreiden en verlagen?
Wouter, directeur Infra en tevens COO van Iv, gaat hier graag over met je in gesprek! Neem contact op via 088 943 3200 of stuur een bericht.