Klimaatverandering en waterbeheer: Samenwerking voor duurzame oplossingen

In een tijd waarin klimaatverandering en milieuvervuiling ons watersysteem bedreigen, staan overheden en bedrijven voor urgente vragen: Hoe gaan we om met de problemen van extreme droogte en overstromingen? Hoe creëren we een klimaatbestendige en waterrobuuste leefomgeving? Hoe zorgen we voor schoon en veilig drinkwater, ondanks de toenemende vervuiling door industrie en landbouw? En hoe voorkomen we verzilting en waterschaarste van landbouwgrond door overmatig watergebruik? Om deze vragen aan te pakken is specialistische kennis en expertise nodig op diverse gebieden. Daarom hebben Iv en NECTÆRRA hun krachten gebundeld in een partnerschap.

Hoe kunnen wij samen oplossingen bieden?

Iv levert expertise op het gebied van waterveiligheid, geotechniek en het ontwerpen van complexe watersystemen. NECTÆRRA vult deze technische kennis aan met expertise op het gebied van duurzaam waterbeheer, (geo)hydrologie en landbouw. Samen bieden Iv en NECTÆRRA integrale oplossingen die zowel robuust als duurzaam zijn.

Van data naar oplossingen

In hydrologie speelt data een cruciale rol. Deze data, die vaak over een langere tijd wordt opgebouwd, vormt de basis van specifieke berekeningen en visualisaties die Iv en NECTÆRRA uitvoeren om de knelpunten in een gebied inzichtelijk te maken en oplossingen te toetsen. Rogier van Opstal, eigenaar van NECTÆRRA, vertelt: “Voor het vinden van de juiste oplossing voor een vraagstuk is het essentieel om de data goed te kennen en in te staan voor de datakwaliteit. Hiertoe ontwikkelen wij tools die in het veld gebruikt kunnen worden om data efficiënt te verzamelen. De informatie die we hiermee verzamelen heeft niet alleen betrekking op het watersysteem, maar ook op de omgeving, bodem en landgebruik.”

De grote uitdagingen

De uitdagingen van klimaatverandering hebben gevolgen voor de landbouw en het watergebruik. Daarom moeten er mogelijk beperkingen worden gesteld aan het watergebruik of moet de landbouw op een andere manier worden uitgevoerd. Bijvoorbeeld door de omschakeling naar regeneratieve landbouw die het gebruik van kunstmest en chemische gewasbeschermingsmiddelen, zoals pesticiden en herbiciden, terugdringt, of door het telen van gewassen die minder water nodig hebben.

Bij het beheren van het watersysteem moet ook rekening gehouden worden met de steeds extremere weersomstandigheden. Aan de ene kant moet water sneller afgevoerd kunnen worden bij hevige regenval, terwijl het aan de andere kant juist langer vastgehouden moet worden voor droge periodes. Elementen als organisch materiaal, bodemstructuur, bodembedekking en afwisselende begroeiing spelen hierin een rol. Iv en NECTÆRRA ontwerpen oplossingen die deze uitdagingen aanpakken, bijvoorbeeld door het verbeteren van de bodemkwaliteit en systemen die het hergebruik van regenwater mogelijk maken. Daarnaast voeren zij stresstesten uit en adviseren zij welke maatregelen in het stedelijk watersysteem noodzakelijk zijn om de extremere weersomstandigheden het hoofd te bieden.

Lopende samenwerking in projecten

Een mooi voorbeeld is het natuurontwikkelingsproject Drasse Driehoek bij Tilburg. Hierbij wordt agrarisch gebied omgevormd tot natuur, zodat verschillende natuurgebieden met elkaar worden verbonden. Iv en NECTÆRRA hebben analyses uitgevoerd naar de hydrologische situatie en het risico dat de werkzaamheden leiden tot wateroverlast in nabijgelegen woonwijken. Op basis van deze analyse is advies gegeven over de te nemen maatregelen om wateroverlast te voorkomen en de ecologische waarde van het gebied te versterken.

Een ander voorbeeld is een omvangrijke en complexe dijkversterking van 10,5 km, waarbij de primaire waterkering wordt versterkt om te anticiperen op de verwachte hogere waterstanden. Omdat de ruimte beperkt is, wordt er gebruikgemaakt van innovatieve oplossingen, zoals een infiltratiesysteem dat verdroging van de dijk (als gevolg van het aanbrengen van stalen damwanden) voorkomt. Iv en NECTÆRRA denken mee met de opdrachtgever, leveren technische ondersteuning en advies en toetsen het ontwerp van de aannemer. Dit bestaat o.a. uit analyses of grondwater en verdroging op de juiste manier zijn meegenomen in het ontwerp en wat dit betekent voor de uitvoering en de risicobeheersing.

Duurzaamheid

Om duurzame en toekomstbestendige oplossingen te vinden, is het noodzakelijk om problemen vanuit meerdere disciplines te benaderen. “We moeten niet alleen rekenmodellen opzetten, maar ook rekening houden met de indirecte effecten van onze ontwerpen op natuur en omgeving. We kwantificeren daarom de impact van verschillende oplossingen met behulp van de Milieu Kosten Indicator (MKI) en beschouwen de duurzame optie (in plaats van de goedkoopste optie zoals gebruikelijk is) als de nulvariant. Hiermee geven we duurzaamheid een centrale rol in onze adviezen”, vertelt Martijn Monden, senior adviseur Waterveiligheid bij Iv.

De samenwerking tussen Iv en NECTÆRRA is gebaseerd op het principe van complementaire expertise. “Een bredere, multidisciplinaire blik stelt ons in staat om duurzame en toekomstbestendige oplossingen te vinden die niet alleen gericht zijn op techniek, maar ook op de bredere impact op het milieu en de samenleving”, vertelt Martijn.

Wil je meer weten over de mogelijkheden voor jouw vraagstuk?

Wouter, directeur Infra en tevens COO van Iv, gaat hier graag over met je in gesprek! Neem contact op via 088 943 3200 of stuur een bericht.

Stuur Wouter een bericht
Wouter van der Wiel is directeur Infra bij Iv