Decommissioning Petrogas Halfweg platform

Het project

Het Petrogas Halfweg Platform, gelegen in het Q-veld nabij Den Helder, stond in 2017 voor een ontmanteling. Een botsing met een groot tankschip verstoorde de oorspronkelijke plannen: het platform moest met een andere methode worden ontmanteld.

De uitdaging

Door de botsing ontstond ook de noodzaak om de structurele integriteit en veiligheid te waarborgen en mogelijke schade aan het platform vast te stellen, vooral gezien de complexiteit en mogelijke obstakels voor ontmanteling. Iv voerde een FEED-studie uit. Door middel van Finite Element Method (FEM) analyses hebben we de stabiliteit van het platform geëvalueerd. Daarnaast werden geavanceerde inspectiemethoden ingezet, waaronder drone-scans (Bluestream 3) en ROV-inspecties op de Gravity Base Structure (GBS) en de platformpoten. Deze combinatie van expertise en technologie hielp bij het identificeren van mogelijke beschadigingen en het beoordelen van de algehele veiligheid van het platform.

De impact

De nauwkeurige evaluatie van de structurele integriteit en veiligheid van het platform stelde Iv in staat om het herziene ontmantelingsplan te ontwikkelen. Door potentiële obstakels en schade vroegtijdig te identificeren, konden risico’s tijdens de ontmanteling geminimaliseerd worden. De inzet van geavanceerde inspectiemethoden, zoals drones en ROV’s, bevorderde niet alleen de veiligheid, maar ook de efficiëntie van het proces. Uiteindelijk droeg de grondige aanpak bij aan het succesvol afronden van de ontmanteling van het Petrogas Halfweg Platform, ondanks de aanvankelijke uitdagingen.

Wil je meer weten over de mogelijkheden voor jouw vraagstuk?

Jaco, directeur Consult, gaat hier graag over met je in gesprek! Neem contact op via 088 943 3100 of stuur een bericht.

Stuur Jaco een bericht
Jaco van der Schans