Decommissioning olie- en gasplatforms

Het project

We staan voor een fikse uitdaging: de komende jaren worden honderden olie- en gasplatforms op de Noordzee hergebruikt of ontmanteld. Vanwege de energietransitie en duurzaamheidsdoelen vanuit het Parijse klimaatakkoord, wordt het gebruik van fossiele brandstoffen verder afgeschaald. En daarmee verdwijnen er ook platformen. Zaak is dat deze platformen in zijn volledigheid worden verwijderd: de topside, jacket én de infrastructuur. Iv helpt platformeigenaren met de ontmanteling, beter bekend als ‘decommissioning’.

De uitdaging

Om olie- en gasplatformen veilig en volledig te kunnen ontmantelen en naar land te vervoeren, is veel vooronderzoek nodig. Denk aan offshore inspecties, het maken van berekeningen van onder andere het gewicht en het bepalen van de centre of gravity van de topside en het jacket. Ook wordt bestaande documentatie onderzocht en geverifieerd. Vervolgens voeren we lift- en transportanalyses uit. Waar nodig worden aanvullende maatregelen genomen, zoals het aanbrengen van extra liftpunten. De constructie om het platform te vervoeren, de ‘grillage’, wordt eveneens door Iv ontworpen. Wanneer een platform bij een yard is aangekomen, voeren we een load-out analyse uit.

De impact

Het ontmantelen van olie- en gasplatformen draagt bij aan de circulariteit van materiaalgebruik. Een platform draagt al snel 5.000 ton staal met zich mee. Dat staal wordt op de yard in stukken gesneden en voor een groot deel hergebruikt. Hierdoor gaan miljoenen kilo’s staal niet onnodig verloren. Bovendien wordt er op de Noordzee ruimte gecreëerd voor het opwekken van groene energie.

Wil je meer weten over de mogelijkheden voor jouw vraagstuk?

Fedor, directeur Offshore & Energie/Infra en tevens COO van Iv, gaat hier graag over met je in gesprek! Neem contact op via 088 943 3300 of stuur een bericht.

Stuur Fedor een bericht
Fedor van Veen