Integratie van windenergie op een offshore gasplatform: N05-A

Het project

In de Noordzee, op zo’n 20 kilometer ten noorden van de Waddeneilanden Borkum, Rottumerplaat en Schiermonnikoog, wordt in opdracht van ONE-Dyas het gasveld N05-A ontwikkeld. Dit is een belangrijke stap in het waarborgen van de leveringszekerheid van aardgas en de Nederlandse (kennis)economie. Daarnaast heeft lokaal gewonnen aardgas nog een positief effect op het klimaat ten opzichte van geïmporteerd aardgas; namelijk een aanzienlijk lagere CO2-footprint. Bovendien draait het platform straks volledig op groene energie. Het verwachte volume dat zal worden geproduceerd uit het N05-A-veld – en de omliggende velden – is 4,5 tot 13 miljard Nm3. Het is een investering van meer dan €500 miljoen en daarmee de grootste Nederlandse investering in aardgasontwikkeling in de afgelopen 15 jaar. Iv is als subcontractor van HSM verantwoordelijk voor de detailengingeering van het N05-A platform.

De uitdaging

Het is onmogelijk om per direct over te stappen op 100% hernieuwbare energie. Dit proces vergt tijd, wat inhoudt dat aardgas de komende jaren nog onderdeel zal blijven uitmaken van onze energiemix. De uitdaging is echter om ervoor te zorgen dat het aardgas dat gebruikt wordt zo schoon, betaalbaar en betrouwbaar mogelijk is. Bijzonder aan het N05-A platform is dat het volledig zal draaien op windenergie dat afkomstig is van het nabijgelegen windpark Riffgat. De integratie van windenergie op een offshore gasplatform vereist geavanceerde technische expertise.  

De impact

De realisatie van het N05-A gasveld draagt bij aan het waarborgen van de energie- en leveringszekerheid van energie in Nederland en Duitsland, en dat met een aanzienlijk lagere CO2-uitstoot ten opzichte van importgas. De CO2-uitstoot wordt tot het absolute minimum beperkt doordat het platform wordt aangedreven door windenergie, wat dit het gaswingebied met de laagste CO2-uitstoot op de Noordzee maakt. 

Wil je meer weten over de mogelijkheden voor jouw vraagstuk?

Fedor, directeur Offshore & Energy/Infra en tevens COO van Iv, gaat hier graag over met je in gesprek! Neem contact op via 088 943 3300 of stuur een bericht.

Stuur Fedor een bericht
Fedor van Veen