In Nederland zijn veel regionale overheden eigenaar van tienduizenden bruggen, waarvan een groot deel verouderd is. De komende jaren wordt verwacht dat er miljarden moeten worden uitgegeven aan vervanging om aan vernieuwde wetgeving te voldoen. Constructieve herberekeningen kunnen aantonen dat een brug niet kan worden vrijgegeven voor voertuigen, maar met proefbelasten kan Iv aantonen dat dit wél kan.
De noodzaak van deze vervangingen is namelijk niet altijd duidelijk. Onzekerheden over belastbaarheid en gebrek aan gegevens leiden tot conservatieve aannames en potentieel onnodige vervanging, wat resulteert in kapitaalvernietiging. Iv heeft effectieve methoden ontwikkeld om op een kostenefficiënte en gecontroleerde manier de belastbaarheid van gemeentelijke bruggen te bepalen. De krachtgestuurde proefbelasting omvat het stapsgewijs belasten van een brug met een vrachtauto, gevolgd door nauwkeurige metingen van doorbuiging. De vijzelmethode maakt gebruik van een hulpbrug met gecontroleerde kracht door middel van vijzels. Beide methoden leveren betrouwbare belastbaarheidsinformatie zonder destructief onderzoek.
Deze benadering heeft aanzienlijke maatschappelijke impact. Met accurate belastbaarheidsinformatie kunnen onnodige vervangingen worden voorkomen, wat leidt tot besparingen van miljarden. De methoden zijn snel, veroorzaken minimale overlast en verminderen de afhankelijkheid van onzekere modellering. Gemeenten en andere lagere overheden kunnen betere beslissingen nemen over brugvervanging op basis van feitelijke gegevens. Dit bevordert duurzaam beheer van bruggen, vermindert de belasting op het milieu door onnodige constructie en draagt bij aan efficiënter gebruik van publieke middelen. Het onderstreept Iv’s bijdrage aan slimme en duurzame infrastructuurontwikkeling.
Wouter, directeur Infra en tevens COO van Iv, gaat hier graag over met je in gesprek. Neem contact op via 088 943 3200 of stuur een bericht.