Zeesluis IJmuiden: de grootste ter wereld

Zeesluis IJmuiden

Het project

Na bijna 100 jaar is de bestaande Noordersluis in IJmuiden vervangen door een nieuwe, grotere sluis om de bereikbaarheid van de haven van Amsterdam te garanderen en te vergroten. Wat betreft de afmetingen van de sluiskolk van 500 meter lang, 70 meter breed en 18 meter diep, is Zeesluis IJmuiden de grootste ter wereld. Iv maakte in opdracht van OpenIJ het ontwerp van de sluisdeuren en bewegingswerken.

De uitdaging

Het ontwerp van de nieuwe zeesluis van IJmuiden is sterk beïnvloed door specifieke vereisten op het gebied van betrouwbaarheid, robuustheid en ruimtelijke beperkingen. De sluis, ingeklemd tussen de bestaande Middensluis en Noordersluis, moest blijven functioneren voor scheepvaart en wegverkeer tijdens de bouw. De beperkte beschikbare breedte waarbinnen de nieuwe sluishoofden en de roldeuren moesten worden ingepast, zorgde voor een ontwerpopgave waarbij alles uit de kast moest worden gehaald. Roldeuren met een conventionele kabelaandrijving, zoals toegepast bij vrijwel alle grote roldeuren, vallen hierdoor af. Er moesten innovatieve oplossingen worden bedacht, die tegelijkertijd voldoende betrouwbaar zijn met een minimale onderhoudsinspanning.

De impact

Met de realisatie van de nieuwe Zeesluis IJmuiden is de haven van Amsterdam toegankelijk voor de nieuwste generatie zeeschepen. Het sluizencomplex fungeert als primaire waterkering, wat inhoudt dat de zeesluis niet alleen de regio rond Amsterdam goed bereikbaar houdt voor de steeds groter wordende zeeschepen, maar ook een deel van ons land beschermt tegen hoog water en een stijgende zeespiegel gedurende de komende honderd jaar. Met een kerende hoogte van 8,85 m + NAP is de nieuwe sluis klaar voor de toekomst.

Wil je meer weten over de mogelijkheden voor jouw vraagstuk?

Wouter, directeur Infra en tevens COO van Iv, gaat gaat hier graag over met je in gesprek! Neem contact op via 088 943 3200 of stuur een bericht.

Stuur Wouter een bericht
Wouter van der Wiel