Prins Clausbrug

Prins Clausbrug

Het project

Om het centrum van Dordrecht met de nieuwe wijk Stadswerven te verbinden, werd de Prins Clausbrug in het leven geroepen. De Prins Clausbrug is een beweegbare voetgangers- en fietsbrug.. De nieuwe brug maakt tevens onderdeel uit van de toekomstige snelfietsverbinding tussen het historische hart van Dordrecht en de Merwelanden, Papendrecht en Sliedrecht. Iv heeft bij het project van de Prins Clausbrug een integraal definitief en uitvoeringsontwerp geleverd, dat zich onderscheidt door een uniek bewegingsmechanisme en een opvallende esthetiek. Het werk omvatte de technische uitwerking van het architectonische concept naar een praktisch en uitvoerbaar ontwerp, waarbij hoge precisie en innovatie voorop stonden. De Prins Clausbrug is een architectonische eyecatcher, die vanwege zijn uitstraling en technische complexiteit in de prijzen is gevallen.

 

De uitdaging

De Prins Clausbrug is een architectonische eyecatcher, die vanwege zijn uitstraling en technische complexiteit in de prijzen is gevallen. Met name de schuine kruising over de vaarweg, de technische inpassingen binnen het beweegbare deel en de hoge vormgevingseisen maken het technisch ontwerp constructief enorm uitdagend. Door deze eisen zijn alle draaipunten weggewerkt onder kappen. De scharnierende ballastmast wordt tijdens opening door een pendelstaaf overeind gehouden: een uniek mechanisme.

De impact

Inwoners van de wijk Stadswerven hebben een snelle fiets- en voetverbinding richting het Dordtse centrum. Door het slanke ontwerp past de Prins Clausbrug naadloos in de omgeving, zonder te overheersen. Fietsers en voetgangers kunnen het indrukwekkende mechanisme bovendien goed zien wanneer ze aan weerszijden de brug oversteken.

Wil je meer weten over de mogelijkheden voor jouw vraagstuk?

Wouter, directeur Infra en tevens COO van Iv, gaat hier graag over met je in gesprek! Neem contact op via 088 943 3200 of stuur een bericht.

Stuur Wouter een bericht
Wouter van der Wiel