Proefbelasten Overamstel

Proefbelasten Overamstel

Het project

Amsterdam staat voor de opgave om 200 kilometer kademuur te toetsen. De helft daarvan staat op houten palen, waarvan een groot deel ouder is dan 100 jaar. Iv voerde samen met TU Delft, aannemer De Klerk en de Gemeente Amsterdam een proefbelasting uit op het voormalig industrieterrein Overamstel. Het doel van deze proefbelastingen was om het gedrag van de kademuren tijdens belasting beter te kunnen voorspellen. Iv verzorgde tijdens dit project de volledige monitoring van de kademuren.

De uitdaging

Het is moeilijk om rekenmethodes te vinden die een nauwkeurig beeld geven van de werkelijke sterkte van de kademuren. Voorafgaand aan de proefbelasting zijn simulatieberekeningen gemaakt om te voorspellen hoe de kademuur zou moeten reageren onder de belasting. Deze voorspellingen bleken af te wijken van de werkelijkheid. Dit laat zien hoe belangrijk het uitvoeren van dergelijke proeven is, om rekenmethodes scherper te krijgen en dichter bij de werkelijkheid te komen. De proefbelasting moet leiden tot een betrouwbaar rekenmodel dat een accuraat beeld geeft van de werkelijke constructieve staat van kademuren.

De impact

Het uitvoeren van proefbelastingen draagt bij aan het verbeteren van de veiligheid en toekomstbestendigheid van de kademuren in Amsterdam. Door deze methode kunnen potentiƫle gevaren vroegtijdig worden opgespoord en aangepakt, waardoor het risico op incidenten en schade wordt verminderd. Het draagt daarnaast ook bij aan de ontwikkeling van nauwkeurige rekenmethodes voor toekomstige projecten in Amsterdam en daarbuiten.

Proefbelasten Overamstel

Wil je meer weten over de mogelijkheden voor jouw vraagstuk?

Wouter, directeur Infra en tevens COO van Iv, gaat gaat hier graag over met je in gesprek! Neem contact op via 088 943 3200 of stuur een bericht.

Stuur Wouter een bericht
Wouter van der Wiel