Nieuwe Dokbrug Vlissingen

Dokbrug Vlissingen

Het project

In het Scheldekwartier, de nieuwe woonwijk in de binnenstad van Vlissingen, is een belangrijk verbindingspunt en een beeldbepalend element gerealiseerd: een nieuwe Dokbrug. Deze brug ligt iets ten westen van de oude brug  en speelt een cruciale rol in de connectiviteit en esthetiek van de wijk. Iv was verantwoordelijk voor de technische uitwerking van het architectonisch ontwerp van de nieuwe Dokbrug, inclusief het opstellen van het definitief ontwerp het contract voor de uitvoering en de aanbesteding van het werk. We werkten samen met Buro Ma.aN en de gemeente Vlissingen om een goed functionerende beweegbare brug te creëren, waarbij de volledige constructie is uitgewerkt in een 3D-model.

De uitdaging

Het balanceren van de 100 ton wegende brug met ongeveer 145 ton ballastmassa, met behoud van het oorspronkelijke architectonische ontwerp, was een lastige puzzel. Aanpassingen, zoals het verlengen van de balansen en het verhogen van de hameitorens, waren nodig om de brug effectief te balanceren. Daarnaast moest er ruimte worden gevonden om de aandrijvings- en elektrotechnische systemen te huisvesten. Door ruimtegebrek in de hameitorens werd gekozen voor een innovatieve brugkelder, wat leidde tot een verhoging van de onderdoorvaarthoogte en een aanpassing in het ontwerp om zowel functionaliteit als esthetiek te waarborgen.

De impact

De nieuwe Dokbrug in Vlissingen is niet alleen een verbindingspunt, maar ook een technisch en architectonisch hoogstandje. De brug, een ophaalbrug gebalanceerd met grote massa’s, combineert functionaliteit met een uniek design dat aansluit bij de historie en de toekomstige uitstraling van de wijk. Het project demonstreert hoe technische uitdagingen, zoals de complexe balancering en ruimtebeperkingen, succesvol kunnen worden overwonnen, resulterend in een praktisch en visueel aantrekkelijk stadsgezicht. Het is een voorbeeld van ingenieuze engineering en draagt bij aan de revitalisering van het Scheldekwartier.

Wil je meer weten over de mogelijkheden voor jouw vraagstuk?

Wouter, directeur Infra en tevens COO van Iv, gaat hier graag over met je in gesprek! Neem contact op via 088 943 3200 of stuur een bericht.

Stuur Wouter een bericht
Wouter van der Wiel