Oosterweelknoop

Het project

De Ring van Antwerpen gaat zich de komende jaren sluiten. Het Oosterweelknooppunt, gelegen aan de zuidkant van de haven en ten westen van de stad Antwerpen, vormt een belangrijke schakel. De huidige lokale verbinding wordt vervangen door een volwaardig knooppunt, met vierbaanswegen in beide richtingen, fly-overs en op- en afritten. Ook komt er een fietsverbinding langs de route. Het Oosterweelknooppunt is onderdeel van het project Oosterweelverbinding. Iv verzorgt onder andere het ontwerp voor dit nieuwe, cruciale knooppunt voor de grootste stad van Vlaanderen.

De uitdaging

Het Oostwerweelknooppunt vormt de verbinding tussen twee tunnels: de Scheldetunnel en de Kanaaltunnels. Dit geeft constructief de nodige uitdagingen, maar ook organisatorisch. De interface tussen de verschillende deelprojecten moet perfect zijn. De afstemming dus ook. Daarbij komt dat zowel bereikbaarheid, leefbaarheid, duurzaamheid en groen bij verschillende belanghebbenden van groot belang zijn. We maken Antwerpen bereikbaar door de ring te sluiten en ook fietsers krijgen de ruimte. Daarnaast ligt het knooppunt grotendeels verzonken, waardoor er bovenop ruimte ontstaat voor Ringpark Noordkasteel.

De impact

Voor zowel inwoners van Antwerpen, medewerkers van de haven en langsrijdend verkeer wordt de Ring van Antwerpen beter bereikbaar. Daarnaast ontstaat er ruimte voor groen en zorgt het nieuwe Oosterweelknooppunt door de verzonken ligging voor minder overlast. Met het realiseren van het knooppunt, ontstaat er een duurzame, levensbestendige verbinding rond Antwerpen.

 

Wil je meer weten over de mogelijkheden voor jouw vraagstuk?

Wouter, directeur Infra en tevens COO van Iv,  gaat hier graag over met je in gesprek! Neem contact op via 088 943 3200 of stuur een bericht.

Stuur Wouter een bericht
Wouter van der Wiel